В някакъв момент от живота си, всички сме се чудили каква раница да си вземем, защото има всевъзможни видове. Но не всички пасват на нуждите ни, и понякога е трудно да се спрем на един вариант. Особено когато не разбираме от раници. Ето един списък, в който можете да видите основните видове раници и техните производни.

Daypack раница

Семпла раница, която има стандартни черти – едно основно отделение, голям преден джоб, чифт презрамки и дръжка за ръка. Този тип раница няма много екстри и обичайно размерите не варират много. Капацитета им варира според размера и джобовете и е между 20 и 40 литра.
Рядко имат подплатени презрамки или гръб и е чист късмет ако намерите вътрешен джоб.

Rucksack раница

Обикновените раници имат цип на главното отделение, но този вид обичайно има капак, който го покрива. Типа на затваряне на отделението може да варира – с магнитни закопчалки, с връзки или без нищо. Най – често са направени от текстил.
Обичайно капакът е захванат за чантата с малко коланче или магнит. Този тип раница е по – малък, обема им варира между 15 и 30 литра. Много често имат няколко външни джоба и някои имат отделение за лаптоп.

Anti-theft раница

Тази раница изглежда напълно обикновено на пръв поглед. Но когато се загледаме, циповите ленти и плъзгачите не се виждат. Това е основната и характеристика. Освен скритите ципове, обикновено е направена от текстил, който не може да се среже или пробие, има заключващи механизми за плъзгачите, каишки, които скриват циповете, и най-различни приспособления, които държат плъзгачите на място. По-скъпите модели имат RFID защита на джобовете (вграден чип, който излъчва определена честота) и ги заключва.

Раници за лаптоп

Раницата за лаптоп има отделение или джоб за лаптоп. Ясно и точно. Но има безброй различни видове. Джобовете може да са външни, вътрешни и дори подвижни. Могат да поберат 11-инчов, 13, 15.6 (най-често срещаните), някои раници побират 17-инчови лаптопи. Обемът им е между 20 и 50 литра.

Да, лаптоп раницата е типично ежедневна, но се намират и туристически раници с отделения за лаптоп. Когато купуваме подобен тип раница, едно от нещата за които трябва да сме сигурни, е че компютъра ни може да се побере. Втория важен елемент е подплатата – ако е по-дебела, шансът да спасим лаптопа си, в случай че раницата падне, е по-голям.

Duffel раница

Тази раница прилича на дъфел сак с презрамки. Може да изглежда странно, но е добра алтернатива на класическата раница. Например, ако ходите ежедневно до финтеса, тази раница ще е в пъти по-удобна от обикновения сак. Или ако просто си търсите раница с голям капацитет, но нямате против вътрешното разпределение да е като на сак. Размерите на тези раници е между 30 и 120 литра, които правят дъфел раницата подходяща за милион различни поводи.

Tote раница

В общи линии, тези раници са като семпла чанта за пазар с презрамки за носене на гръб.  Имат едно основно отделение с цип, един – два външни или вътрешни джоба и две големи дръжки за носене в ръка. Побират между 15 и 35 литра, което е стандартно за ежедневна чанта. Случва се даже и да имат отделение за лаптоп, което ги прави добър избор за ежедневните занимания. Минус на този тип раници е, че удобството и комфорта за пренебрегнати, тъй като подплатата на презрамките или е много тънка, или въобще не я има.

Към втора част Как да изберем подходяща раница - спортна раница, раница за лаптоп или дъфъл раница? част 2