По-голяма част от нас притежава поне един чифт обувки от естествена кожадамска чанта, или пък някоя модна дреха или аксесоар, които ще се запазят във времето. Десетки години наред естествената кожа успява да ни спечели със своята издръжливост и добър външен вид, който – с нужните грижи, остава непроменен през годините.

В тази статия ще разберете повече относно естествената кожа – защо е толкова предпочитана и как правилно да се грижим за нея. Ще споделим с вас и техники за удължаване живота на вашите изделия от естествена кожа.


Естествена кожа – защо е толкова предпочитана?


Всеизвестен факт е, че естествената кожа е предпочитана повече от всеки друг вид кожа, както през последните векове, така и сега. Въпреки различията в качеството на изработката през годините, естествената кожа остава фаворит на повечето от нас.

Дългият живот на този материал е една от основните причини да бъде толкова предпочитан. Съотношението между цена и качество също е почти винаги оправдано. Затова, въпреки съществуващите алтернативи на кожата, тя продължава да бележи класациите за най-предпочитана материя за дрехи, чанти, обувки и други.

Но въпреки всички суперлативи, които можем да изпишем за естествената кожа, тя има и своите недостатъци. Лесно може да бъде деформирана; да изсъхне или да се напука. Затова и тук сме събрали няколко основни съвета как да удължите живота на вашите изделия от естествена кожа.


Продукти за удължаване живота на естествената кожа

Много хора имат грешното разбиране, че щом инвестират пари в изделие от естествена кожа, значи тя ще трае вечно. Но както всяко нещо, кожата се нуждае от специални грижи, за да изглежда добре и да бъде по-дълготрайна.

Най-лесният и достъпен начин, да се сдобиете с продукти за поддръжка на естествена кожа, са специализираните магазини за изделия от естествена такава. Там ще откриете всякакъв вид кремове, лакове, спрейове и вакси. А ето и различните функции на всеки от тях:

  • Кремове и балсами – те предотвратяват напукването на кожата, като я оставят хидратирана в дълбочина. Кожата попива и след това абсорбира тези продукти, подобно на човешката такава. Важно е да освежавате вашите кожени изделия поне на шест месеца. Това ще предотврати появата на пукнатини и така кожата ще е здрава и сияйна.
  • Лакове – тяхната основна функция е чисто естетична – да придават красота и блясък. Използват се за полиране на изделия от естествена кожа. Могат да бъдат използвани и като овлажнител, но първо трябва да прочетете етикета, за да бъдете сигурни каква е неговата функция.
  • Влажна кърпа – най-изпитаният метод за почистване на естествена кожа. Тя е силно уязвима на обработки със сапуни и препарати, съдържащи химия. Затова най-лесният начин е да я почиствате с кърпа, която е напоена с малко вода.
  • Восък – той осигурява дебело покритие върху естествената кожа, като отблъсква влагата. Хубаво е да използвате восък поне веднъж годишно, като той се нанася лесно и действието му е дълготрайно.


Съвети и техники, с които да поддържате естествената кожа

Много е важно да оставяте кожата да диша. Както нашата собствена кожа, така и естествената се нуждае от въздух. В никакъв случай не я оставяйте на места, в които има ниска циркулация на въздух. Съхранявайте естествената кожа в дишаща тъкан, подобна на калъфките за възглавници.

Хубаво е да държите кожата далеч от пряка слънчева светлина. Ако случайно намокрите изделие от естествена кожа, недейте да го оставяте на топло или светло, за да изсъхне. Така ще съсипете кожата, като може да се свие, или пък набръчка. Оставете я да изсъхне по естествен начин.

Преди да закупите дадено изделие от естествена кожа, е хубаво да знаете, че то се нуждае от специални грижи. Затова и тук събрахме най-изпитаните съвети за това как да удължим живота на естествената кожа. Нашият съвет е да избирате внимателно и да полагате грижи за вашите вещи, за да ви служат дълго!