Как да изберем подходяща ученическа раница е въпрос, който всеки отговорен родител си е задавал поне веднъж в живота. От особена важност е каква раница се избира на подрастващо дете: трябва да е удобна, модерна, да разполага с много компоненти, да се хареса на притежателя, да е на разумна цена.

В крайна сметка, раницата ще се ползва почти всеки ден. Не е препоръчително да се избере нещо случайно, защото ако не е подходяща, ученическата раница ще се превърне в излишен товар, вместо в удобен спътник. Ето как да избегнем това.

Размер и тегло

В детската раница често има голямо разнообразие от предмети: учебници, тетрадки, помагала, несесер, храна, смартфон, вода, зарядни, художествени материали, спортен екип… а в зависимост от сезона, дори и връхна дреха. Затова трябва да изберете раницата според товара, който носи ученика.

Друга важна подробност е и кой клас е детето ви: в начална училищна възраст, обемът на раницата достига феноменални размери, затова е изключително важно да изберем раница, която не само да побере всичко, но и да доставя максимален комфорт.

За обем на раницата, спрете се на 22-26 литра, за да сте сигурни, че ще има място за всичко.

Доверете се на раница с двойно подплатени презрамки и подсилено дъно. Дългото носене на раница без стабилни презрамки причинява изкривявания и болки в раменете, което за ученик в подрастваща възраст може да бъде изключително неблагоприятно. А без издръжливо дъно, раницата може да се износи изключително бързо.

Уверете се, че раницата не е твърде тежка за детето ви. Ако училището изисква носенето на много учебници и помагала, помислете за варианта раница с колелца. Това може да се окаже спасителен вариант за Вашето дете.


Материя

Ученическата раница трябва да е направена от материал, издръжлив не само на тежест, но и на атмосферни условия. Непромокаемата материя и дишащият гръб ще позволят на раницата да предпазва от дъжд и сняг, но и от зацапване. Дишащият гръб на раницата помага много в летните сезони, по време на тренировки, или при дълго носене.


Ципове, дръжки, отделения

В зависимост от навиците на детето ви, раницата трябва да разполага с удобни ципове, както и с подсилена дръжка за окачване. Отделение за вода, допълнително отделение за лаптоп или таблет, страничен джоб за бърз достъп до телефона са някои от скритите екстри, на които не обръщаме внимание, но имайки ги, могат да послужат много добре в конкретни ситуации.


Дизайн

Разбира се, външният вид на раницата е също много важен! За ученик в по-ранна възраст можете да се спрете на по-весела и шарена раница, а с напредването на възрастта по-подходяща би била изчистена раница с отделение за лаптоп. Тези насоки не важат за всеки, така че на-добрият съвет, който бихме могли да дадем, е да изберете раницата със своят ученик!