Скромната чанта. Дали защото допълва стила ни или пък просто имаме нуждата да носим цялата си покъщина навсякъде с нас, факт е че без нея всяко облекло изглежда незавършено. Но как е започнала манията ни да носим неща със себе си? Чантите и стиловете им варират в промишлени количества, и въпреки това има един първообраз.

Малко история

Първият прародител на чантата, каквато я познаваме, всъщност е бил портмоне. И мъже и жени са го ползвали за да носят монети със себе си. Около 17-ти и 18-ти век по-малките чанти започнали да се появяват, бродерийки тук - там, и от този момент нататък чантата се превърнала в модерен и практичен аксесоар. В края на краищата се породило и търсене за нещо по-фино и елегантно - така плетените дамски чанти станали модерни. Представлявали са малки кесийки, които се носят като гривна и са били направени от кадифе или коприна.

За първосигналната ни асоциация за чанта е виновен Самюел Паркинсън, който е искал комплект, който да пасва на кожените куфари на съпругата му, и да е от същата кожа. Това, оказва се, били първите луксозни дамски чанти, но им е отнело известно време преди да станат наистина модерни. И така, госпожа Паркинсън станала първата притежателка на дизайнерска чанта в света.

Видове чанти

Както вече казахме, чантите днес са главозамайващо разнообразни. На моменти си е откровено объркващо. Ето един списък със най–съвременните видове дамски чанти.

За лаптоп

В 21-ви век можем да работим в движение, компютрите не са екслузивно офис оборудване. За да разхождаме лаптопа си из града ни трябва правилната чанта. Лаптоп чантата обикновено е достатъчно голяма, че и даже събира малко отгоре. От известно време лаптопът се смалява и става по – лек, както и чантата в която се носи. Чанта за лаптоп е едно от нещата с които излизаме и ходим на работа, и трябва освен практична да бъде и стилна.

На рамо

Класическата дамска чанта, която всички обичаме. Безкрайно функционална и изкушаващо лесна за колекциониране, има милиони разновидности за всеки възможен повод. Освен това чанти за рамо са и големи. Да, на всички ни се е случвало да си обърнем цялата чанта, защото не можем да си намерим ключовете. Но пък можем да съберем всичко което ни е необходимо за деня.

Напречно

За ежедневни излизания – до мола, на среща в киното или навън с приятели, тези малки практични чанти оставят ръцете ни свободни. От супер шикозни до неимоверно скромни, има напречни чанти за всеки възможен вид излизане.

Хобо

Хобо чантата е кръстоска между официална чанта и леко небрежна торба. Прилича на чантата през рамо, но обичайно не е толкова широка и е подходяща за всякакви случаи. В същото време не е скромна колкото напречната чанта. Ежедневна чанта, която излъчва стил. Чудесен избор за дните, в които не сме сигурни какво ще се случи, кой ще ни покани на среща или ще ни викне на по едно кафе навън.

На рамо и в ръка

Раницата се завърна! Тази комбинация между ръчна чанта и раничка отива на всичко. Компактни са и са подходящи за носене на неща, които са твърде тежки за едно рамо. Дали с рокля или дънки, тази дамска раница / дамска чанта изглежда чудесно и е добро допълнение за една нарастваща колекция.

За пазар

Пазарната торба е може би най-популярната чанта в момента. Името и на английски “Tote” идва от думата „Toting”, което означава да мъкнеш или да влачиш нещо. Тя е голяма, здрава и без ципове или джобове. Правят се от  плат и ако трябва да съдим по името, става за мъкнене на покупки. Торбите от по–твърди и здрави материали, общо взето стават за всичко. Много търговски марки дават такива торби, но те обикновено са от тънък плат и всички имаме поне няколко подобни вкъщи.

За плаж

Плажната чанта е непромокаема и готова за морето. Защо да носим другите си чанти и да рискуваме? Все пак морската вода и пясъкът не са добра комбинация с телефон, дрехи и други важни предмети. Създадена за носене на мокри плажни кърпи и слънцезащитни кремове, хубаво е да имаме тази чанта наоколо в случай че решим да отидем да се топнем в морето.

За ръка

Клъч чантата е за случаите, в които не възнамеряваме да носим всичките си гримове с нас. За поводи като обедни срещи или сватби е трудно да изберем какво да взмем със себе си и какво да оставим вкъщи. Има и по- големи размери от този тип чантичка, но те не са толкова разпространени. Този вид клони повече към визия отколкото към практичност. На фона на ръчната чанта, клъч чантата е по-скоро аксесоар и като плетените чантички от миналото, те са направени от красиви, но не толкова издъжливи материали.

Гривна

Чантата тип гривна идва от миналото, но вече е с обновена версия. По – малка е от клъч чантата и обикновено се прави от текстил. Носят се като гривна, както можем да се досетим и оставя ръцете ни свободни, докато при клъч чантата не стоят точно така. Определено може да се вземе на парти и събира най-най-важните неща. Тя е като портмоне но е много по- функционална и удобна за носене.