"Светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница"- Августин Блажени

Пътуването започва още докато сме вкъщи и събираме багажа в своя куфар. А може би дори започва, когато сме в магазина и избираме своя куфар за пътуване, или както е по-популярно в последно време – когато избираме своя куфар онлайн. 

Дали ще изберем куфарa си онлайн или в някой магазин в мола не променя факта, че трябва да вземем няколко важни решения свързани с тази покупка, които до известна степен ще окажат влияние върху нашето пътуване.

Първия въпрос, който си задаваме е мек куфар или твърд куфар ни е необходим. После трябва да решим дали ни е нужен куфар с две колелца или куфар с четири колелца. Да вземем за пример, че сме взели решение да закупим твърд куфар с четири колелца и разбира се, задължителната телескопична дръжка. Тук следва нов избор, а именно от какъв материал да бъде изработен куфара, с който ще се отправим на следващото приключение? Тук най-често избора е между три материала, утвърдили се като основни в производството на куфари за пътуване – куфари от ABS, куфари от полипропилен (PP) и куфари от поликарбонат (PC).

Ще отделим повече внимание, за да сравним бюджетния материал за куфари ABS с високия клас материал за направа на куфари – поликарбонат.

Куфари от ABS с колелца 

ABS, наричан така накратко от акрилонитрил-бутадиен-стирен се състои от три вида пластика, всяка от които има специфични свойства.

Акрилонитрил придава издръжливост към износване и химикали и специална твърдост.

Бутадиен прави куфара устойчив на удари.

Стирен прави куфара издръжлив на високи температури, добавя цвят и твърдост, и прави куфара лесен за дизайн.

Заедно, ABS се справя страхотно да устоява на удари и да бъде резистентен към високи температури. Лесното му превръщане в различни форми, правят дизайните интересни и разнообразни, а характерния блясък му придава още повече стил.

Когато става дума за куфари от ABS е важно да отбележим, че това са най-бюджетните куфари. Куфарите от ABS обичайно са по-евтини и леки от другите куфари, но за съжаление не разполагат с издръжливостта, която предлагат полипропиленът и поликарбонатът. Често ABS се комбинира с други материали, за да му се придаде по-голяма здравина, например с поликарбонат, което обикновено е отбелязано в продуктовото описание.

Куфари от поликарбонат с колелца

Поликарбонатът е полимер с перфектни свойства за направата на твърди куфари за пътуване. Материалът се характеризира с отлична прозрачност, което означава, че лесно може да бъде оцветен във всеки цвят. От всички материали за направата на твърди куфари, именно поликарбонатът има най-голяма здравина и издръжливост на удари, което го прави надежден избор за хора, които пътуват често. Също така, този материал е издръжлив на високи температури и може да си възвърне формата сам, което означава, че при силен удар може да бъде огънат, но е почти невъзможно да бъде счупен, и тъй като после куфара възвръща формата си, означава че може да бъде използван отново. Куфарите от поликарбонат са също така леки и притежават най-високото ниво на здравина. Страхотен пример за такъв куфар са следните два модела - куфар ENZO NORI модел SHELL 72 см с 4 колелца и Куфар ENZO NORI PRIDE 78 см. Освен това ENZO NORI предлага 2 години гаранция на всички свои модели куфари от поликарбонат.

Как да изберем от какъв материал да бъде куфара ни?

Въпреки, че изглежда като лесен избор, тук е важно да отбележим една от най-големите разлики между куфарите от ABS и куфарите от поликарбонат – цената.

Много често можем да си купим цял комплект куфари от ABS за цената на един среден куфар от поликарбонат. Куфар изработен изцяло от висококачествен поликарбонат не може да се намери на цена под 130 лв. Ако цената е по-ниска, вероятно става дума за смес от материали като ABS + поликарбонат, което е много добра опция предоставяща среден клас куфар с много хубави свойства. 

Ако искаме обаче наистина здрав куфар, който да издържи много пътувания и да не ни предаде на път, несъмнено най-добрия избор е куфар изцяло изработен от поликарбонат. Това особено важи за хора, които често пътуват. Големия брой пътувания бързо ще оправдае разликата в цената. 

ABS куфарите от друга страна са особено подходящи за хора, които пътуват рядко и не желаят да инвестират сериозна сума в куфара си. Също така куфар от ABS е добър избор за детски куфар, тъй като е лек и издръжлив. А и детето вероятно скоро ще се нуждае от по-голям размер куфар, което прави този тип куфари перфектен избор, ако се налага по-честа смяна на куфара.

Все пак трябва да споменем, че няма един универсален и най-добър материал, който да покрие всички критерии. Важното при избора на куфар е да направи вашето пътуване възможно най-лесно, приятно и безгрижно. А то ще бъде именно такова, ако изберете надежден куфар.