Дамската чанта е незаменим аксесоар в ежедневието на всяка дама, но за нейното съществуване се крие интересна история и любопитни факти, които малцина знаят.
Нека ви представим някои от най-интересните факти и така ще научите нещо ново за този така красив аксесоар.

  • Най-скъпата дамска чанта в света, която някога е правена е под формата на сърце и е оценена на около 3,8 милиона долара. Уникалният аксесоар е изработен от 18-каратово злато и е покрит с 4517 диамантa (105 жълти, 56 розови и 4 356 бели диаманта), чието общо тегло достига 381,92 карата. Чантата е била изработена от Робърт Муавад и носи името "Диамантът от 1001 нощи". Създателите на най-скъпата дамска чанта в света са се вдъхновили от приказките “Хиляда и една нощ”. Според тях тя успява да очарова хората, така както го е правила Шехерезада със своите легендарни приказки.

  • Популярно суеверие в Китай казва, че портмонето или дамската чанта не трябва да се слагат на пода. В тази връзка произлиза и концепцията на Фън Шуи, която гласи, че „ чанта на земята са пари през вратата“. За това скъпи дами вслушайте се в съветите на Фън Шуи и избягвайте да слагате вашите чанти на земята, за да не ви избяга късмета.

  • Добре поддържаната, чиста и подредена чанта е за повечето жени мисия невъзможна. Но, скъпи дами, това трябва да се промени! Според поверията подредената и чиста дамска чанта ще ви донесе благополучие, късмет и положителна енергия. Хаосът в една дамска чанта е не само хаос в професионален, но и в личен план. Старайте се редовно да почиствате вашата чанта от стари касови бележки, козметика или забравени вещи- така ще се отървете от негативната енергия и ще приветствате красивото и положителното.

  • Според друга концепция на Фън Шуи в една дамска чанта е хубаво да присъства и красивият дамски аксесоар - червеното портмоне. Това според Фън Шуи гарантира професионални успехи и повече парични средства. Заслужава си да опитате!

  • В Амстердам съществува Музей на чантите, който е посветен на исторически чанти и аксесоари. Тези уникални експонатите изложени в музея датират от различни векове– от Средновековието до наши дни. В музея се помещава впечатляваща колекция от повече от 4000 експоната, което го прави най-големият музей за чанти в света.

  • Интересен факт е свързан със световноизвестната модна къща Louis Vuitton, която в края на всяка година изгаря всички свои непродадени чанти. Целта е да не се продават тези останали стоки на намалена цена, което според тях би нарушило имиджа и авторитета на вече продадените чанти от този бранд.

  • В началото чантите били предназначени за мъже и години след това те се превръщат в незаменим аксесоар за жената.

  • Във Великобритания има дългогодишна практика на 4 октомври да се отбелязва Национален ден на чантите. Това е благотворително събитие, което има за цел да изпрати процент от получените средства от продадените чанти за подпомагане на жени, болни от рак.

Така красивата и незаменима дамска чанта е увековечена в паметник, който се намира в Пиемонт, Италия. Скулптурата е създадена от испански майстор и представлява голяма полуотворена чанта, в която жена се е гмурнала до кръста. Скулптурата загатва популярното вярване, че във всяка дамската чанта може да се намери всичко.