Всички знаем колко трудно е да напъхаме всичко необходимо в една пътна чанта. Трябват ни много джобове и прегради за да подредим всичко на мястото си, а и не са излишни чифт здрави колелца или заключващи се ципове. Все пак, няма нищо „по-хубаво“ от това да тичаме от единия терминал до другия за да се прекачим успешно на следващия си полет. Дали вече искате да чекирате багажа си или просто се оглеждате за куфар или туристическа раница, този списък може да помогне в търсенето на правилния вид пътна чанта за пътуването Ви.


Без значение дали пътувате всеки ден или само от време на време, никой не иска да пътува с обемна, тежка и нискокачествена пътна чанта, която не само ни ядосва ами активно ни пречи да пътуваме спокойно. Доброто обмисляне и подбиране преди път никога не е излишно. Когато знаем какво да очакваме и колко багаж ще вземем със себе си, изборът на пътна чанта става значително по-лесен. От куфари до раници с колела, има голям избор от различни чанти, в които да съберем вещите си.

 

Коя е най–добрата пътна чанта за вас?

За да сте сигурни че ще изберете перфектния куфар, сак или пътна чанта, ето няколко важни неща, които трябва да имате в предвид:

  • Дължината на пътуването. Колко дълга ще е екскурзията ви? За един уикенд можете да съберете всичко, което ви трябва в лек куфар за ръчен багаж или сак. За по – дълго пътуване по-подходящ би бил един стандартен куфар или дори комплект от куфари, в зависимост от това колко дълго ще пътешествате.

  • Видовете транспорт. Ще имате ли много прекачвания, ще ползвате ли евтин полет? В екскурзията включени ли са пътувания с влак или автобус? Ако сте в движение и използвате различни видове транспорт, перфектни варианти са раниците с колела, малките куфари, или туристическата раница, която може да се побере в отделението за багаж във влаковете и автобусите.

  • Видове екскурзии. Дали ще ходите до някое затънтено място на палатка или ще останете в някой луксозен хотел? В зависимост от това как и колко пътувате, багажът варира. Един пътешестващ човек, постоянно в движение, би се оглеждал за възможно най-лекия сак или раница, а всеки който остава в хотел би могъл да избере нещо по – стабилно с колелца.

  • Дейности. С какъв вид занимания ще се забавлявате и колко багаж ви трябва за тях? Ако ще плажувате и багажа ви прелива от бански костюми и плажни кърпи, куфара ви ще е доста по- различен от от този на един планински катерач например, който ще носи със себе си всякакви принадлежности и може би ще използва различни видове транспорт. За някои ситуации има и непромокаеми раници а също и плажни чанти, в които има специално мокро отделение.


Има подходяща чанта за всеки вид пътуване. Дали се оглеждате за един куфар или цял комплект, можете да направите пътуването си много по – лесно и приятно когато сте добре подготвени. И ако сте решили какъв вид пътуване ще предприемете, вече сте готови да изберете перфектната чанта за багажа ви. Ето няколко предложения:

Куфар за ръчен багаж

Подходящ за пътувания не по-дълги от 2 дена или еднодневни пътувания

Повечето хора се старят да наместят всичко до допустимите от авиолинията размери. Този вариант е идеалиен (ако можете да вместите целия си багаж, разбира се) защото има ли нещо по- хубаво от това багажът ви да е плътно до вас, без да се тревожите че ще се появи на някое друго летище? Този тип куфари има всичко необходимо – прибираща се дръжка, здрави колелца, всякакви отделения за багаж, но в компактни размери, лек и лесен за носене и обичайно може да се събере в багажното отделение над седалката ви в самолета.

Сак с колелца

Подходящ за бизнес пътувания, уикенд пътувания и... за всичко останало

Тези сакове са добър избор за всеки, който се нуждае от повече място. Обикновено са с две или четири колелца, но много хора предпочитат 4-те колелца, защото много улесняват тегленето на сака. Освен, че правят пътуването ни по-лесно, облекчават натоварването върху ръцете и осигуряват по – добра маневреност. Единствения минус в случая е, когато пътувате повече с автобус се налага сакът да стои вертикално и вариантът с две колелца може би е по-добър тъй като пътувайки, 4-те колелца евентуално могат да разходят сака ви до другия край на автобуса.

Раница с колелца

Подходяща за еднодневни пътувания, екскурзии и пътешествия до различни страни

Раниците с колелца са добър вариант за повече багаж, но в зависимост от това къде пътувате, една туристическа раница или дъфел раница може би би ви свършила по-добра работа. Без значение какво изберете, ще се изненадате колко са леки и колко е удобно да ги носим на гръб вместо да ги мъкнем.

Tуристическа раница / Дъфъл сак

Подходящи за бизнес пътувания, околосветски пътешествия, уикенд пътувания

Туристическата раница е добър заместител на тромавия куфар за всеки, който ще е в движение почти през цялото време и е възможно да срещне препятствия като неравни улици, където един куфар трудно би се справил. Както и обикновения сак – подсиленото дъно и водоустойчивия текстил са голям бонус за конкретни пътувания.