Ако сте любител на пешеходния туризъм или обичате да си правите дълги разходки в планината, то тогава трябва да се насочите първо към избора на туристическа раница. Има някои важни особености, от които трябва да изхождате при избора на правилната раница за вас. Това ще ви спести много неудобства и ще ви осигури всичко, от което се нуждаете за вашето приключение в планината.

Първо трябва да прецените каква да бъде вместимостта на вашата раница, тоест трябва да прецените с какъв обем ще ви трябва според продължителността на пътешествието ви, както и планирания багаж.
Втора важна особеност при избора на туристически раници са техните характеристики, които определят комфорта при носенето, като сред тях най-голямо значение има пасването на раницата според дължината на торса, както и колана на кръста.

Трябва да отбележим, че туристически раници, чийто дизайн е специално разработен за дамите, имат по-малък размер на панела на гърба и поради това понякога са подходящи не само за жени, но и за млади любители на пешеходния туризъм. При дамските раници размерите на торса са по-малки, а контурите на презрамките са съобразени с анатомията на дамите.

Какво трябва да знаем когато избираме туристическа раница?

  1. Вместимост

За еднодневни преходи са подходящи раници с обем до 30 литра, като най-предпочитани са тези с вместимост 20-30 литра. В тях можете да поберете всичко необходимо за деня и да разполагате с удобство при организацията и носенето на багажа си.

За пътувания от две до три нощувки са подходящи раниците с вместимост 30-50 литра. Ако сте добре организирани и обичате да подбирате внимателно багажа си, за да сте максимално ефективни, то раница от този тип ще ви е достатъчна.

Ако планирате пътуване с над три нощувки, то е добре да изберете раница с обем над 50 литра и вече в зависимост от броя нощувки, плана и предвидения багаж да изберете подходящия обем.

  1. Основни характеристики

Сред най-важните характеристики на раницата, които допринасят за стабилността, правилното разпределение на товара и комфорта са панелът на гърба, презрамките и кръстният колан.

Панелът на гърба е основната носеща система на раницата, а освен това, тя е в контакт с ползващия я, затова често срещан модел е върху рамката да има мрежа, която е в контакт с гърба на носещия. При тази система между товара и гърба остава разстояние и се осигурява по-добра циркулация на въздуха. Максималната вентилация осигурена от системата на гърба за въздушен комфорт намалява загубата на течности до 25%, като по този начин гарантира по-малко натоварване на сърдечно-съдовата система и по-добри експлоатационни качества на раницата.

Туристически раници, които разполагат с двойно подсилени подплатени регулиращи се презрамки са за предпочитане. Презрамките на раниците трябва са от висококачествени материали и подплатени, така че да не дразнят кожата и да осигуряват удобство при носенето на раницата.

Друга важна особеност е кръстният колан. Целта на колана на кръста при раниците с по-малък обем е те да стоят неподвижно, да не се изместват и по този начин да влияят на стабилността при неравен терен. При по-обемните раници коланът има и по-важна функция – да пренася по-голямата част от тежестта на раницата върху таза и краката. Коланът на кръста трябва да е широк и подплатен за повече комфорт при носене на раницата.

Гръдният колан е също много важен елемент от раницата, защото допринася за вашата стабилност. Коланът на гърдите е изключително полезен, когато се движите по неравен терен, защото не позволява рязко изместване на товара вследствие на вашия ход и така намалява риска да се наруши равновесието ви.

Повечето туристически раници разполагат с голямо основно отделение за събирането на багажа, със странични джобове, които ако са празни, дори могат да останат незабелязани, но в тях може да сложите например бутилка вода. За хората, които дори и в планината не могат без лаптоп, могат да изберат туристически раници, които разполагат с отделение за лаптоп.

Тъй като времето е непредвидимо, би било най-добре да изберете раница с вграден дъждобран със собствено отделение. По този начин багажът ви ще бъде защитен от променливите метеорологични условия и няма опасност да се намокри.

За оптимално прилягане, раницата трябва да лежи върху гърба с колкото е възможно по-голяма площ. Това гарантира, че товарът се разпределя равномерно на гърба. Тази система за гърба за комфортно прилягане поддържа удобството при носене на раницата със стабилната си и омекотена конструкция.

В зависимост от вашия избор, туристическите раници са подходящи за пътуване, пешеходен туризъм, дълги преходи, къмпингуване или изкачване на някой планински връх.