Всяко пътувате, независимо за колко дни ще бъде, е съпроводено със събиране и подготвяне на багаж. За това е необходимо да разполагаме с куфар, раница или пътна чанта. В зависимост от дестинацията и обемът багаж, който ще вземем с нас, може да направим лесен избор в какво да съберем багажа. Ако сме настроени приключенски и искаме да организираме уикенд пътуване на палатка с приятели, спокойно можем да се спрем на туристически раници. Ще бъде удобна за носене, ще може да побере достатъчно багаж за два дена и ще ни бъде всичко под ръка. Ако сме планирали по-дълга почивка или имаме нужда от повече пространство за багаж, може да се спрем и на пътна чанта. Но ако почивката или бизнес пътуването е до по-далечна дестинация и необходимо да използваме самолет или друго превозно средство, може да заложим на куфар. Транспортирането на багажа ще бъде по-сигурно и лесно по този начин.

Следва да разгледаме предимствата на всяко едно от трите възможности- куфар, туристическа раница или пътна чанта, за да може изборът ви да бъде по-лесен.

Как да направим най-добрият избор между куфар, раница и пътна чанта?

Защо да изберем куфар?

Куфарът се различава от пътна чанта и от туристическа раница по това, че обикновено има твърда и здрава рамка, която съхранява успешно всички вещи вътре и най-вече чупливите. Те са защитени и са предпазени от външни фактори. Куфарът се движи на колела и това позволява да се движи свободно и пътникът не трябва да носи тежки товари. Пространството за събиране на багажа е просторно, широко и може да събере повече багаж.  Куфарът се характеризира също и с висока маневреност, която се постига благодарение на многопосочното въртене на колелата на 360 градуса, което позволява на куфара да се движи свободно и лесно във всички посоки. В същото време теглото на куфара в ръката на пътника изобщо не се усеща. Без значение колко багаж сте сложили в куфара, ще бъде много лесно да пътувате с него.

Предимствата на куфарите са:

- всички модели куфари са изработени от висококачествени материали, независимо дали са от текстил или пластмасови;
- телескопична дръжка, която има няколко позиции;
- кодова ключалка TSA, която ще осигури сигурност и защита срещу неразрешено влизане;
- лесно движение на колелата;
- вътрешен разделител, който помага да се сортират нещата и да се опаковат по-плътно.

Ако се чудите какъв материал куфар да изберете, първо преценете с какво превозно средство ще пътувате - с влак, кола или самолет? Ако ще пътувате с влак или кола е по-добре да изберете леки куфари от текстил, които са с удобна и издръжлива дръжка. Докато ако ще пътувате със самолет, по-добре изберете един от моделите твърди куфари, които са изработени от материалите поликарбонат или полипропилен. Тези материали ще ви гарантират допълнителна защита от удар и багажът ви ще бъде в безопасност.

 

Защо да изберем туристическа раница?

Когато планувате излет в планината, уикенд почивка или нощувка на палатка е винаги добре да се спрете на туристическа раница. Нейните предимства в това отношение са няколко.

За еднодневни преходи са подходящи раници с обем до 30 литра, като най-предпочитани са тези с вместимост 20-30 литра. В тях можете да поберете всичко необходимо за деня и да разполагате с удобство при организация и носенето на багажа си. За пътувания от две до три нощувки са подходящи раниците с вместимост 30-50 литра. Ако сте добре организирани и обичате да подбирате внимателно багажа си, за да сте максимално ефективни и подготвени, то раница от този тип ще ви е достатъчна за незабравимо приключение за три-четири дни.

Панелът на гърба е основната носеща система на раницата, а освен това, тя е в контакт с ползващия я и между товара и гърба остава разстояние и се осигурява по-добра циркулация на въздуха. Мрежата на гърба държи раницата стабилно, но на такова разстояние от тялото, че да се осигури максимална вентилация при по-топло време. Тези раници разполагат с ергономични дишащи презрамки, които не дразнят кожата и осигуряват повече удобство при носенето и.

 

Защо да изберем пътна чанта?

Пътни чанти или сакове за пътуване са винаги добър избор за пътуване. А защо да не ги използвате и когато ходите на спорт? Тези модели разполагат с достатъчно място вътре, за да събере вашия багаж за предстоящото пътуване. Идеалната пътна чанта съдържа няколко отделения за дрехи, вътрешни отделения, органайзер за телефон и документи, предни външни джоба с цип и др. Пътните чанти са изработени от висококачествени непромокаеми материали. Има модели сакове за пътуване, които разполагат и с издръжливи силиконови колелца на сака, за допълнително удобство при движение и намален шум при дърпането му. По този начин носенето на сака става с лекота.  Несъмнено удобство на пътните чанти е тяхната лекота, способността да променят формата си в зависимост от това какво се пренася в тях. Също така е много удобно да ги съхранявате вкъщи между вашите пътуванията – могат да се сгъват и да се съхраняват в килер или в гардероб като на практика не заемат място.