Коланите са неотменна част от нашето ежедневие, като историята им може да се проследи много назад през годините. Тяхното приложение не е само едно – те могат да бъдат използвани като аксесоари, които да придържат облеклото, но могат да придобият и изцяло нов вид и предназначение. Коланите са и ще останат тенденция, която се изменя, но не остарява.

В тази статия ще ви запознаем накратко с историята на коланите, как можем да ги приложим в ежедневния си стил и какви са тенденциите!

 

История и произход на коланите

Коланите са част от облеклото, чието предназначение е да придържат дрехите към тялото на човек. Тяхната първа поява е още през Бронзовата епоха, когато са били употребявани главно от мъже.

В началото коланите са се изработвали единствено от кожа, но през годините са се нагодили към желанията и търсенето на потребителите. Те представляват ивица кожа или плат с дупки в единия край и тока в другия. Токата най-често е изработена от пластмаса или метал, но може да се срещнат всякакви вариации.

Важно е да се отбележи, че коланите са успели изцяло да изменят формата и визията си през последните десетилетия. В момента те са повече от аксесоар – те са начин за себеизразяване и заявяване на позиция. Това ги прави и незаменима част от нашето ежедневие!

 

Как да приложим коланите в ежедневието си

Ежедневният стил и коланите са две понятия, които вървят ръка за ръка. Коланите не спират да ни изумяват, като си намират приложение не само в начина ни на обличане, но и в дома и бита ни.

Можете да използвате колани, за да украсите стария дървен шкаф, който само събира прах. Малко боя и той ще бъде като нов – стилен и изискан! Коланите могат да бъдат използвани и като въже, което да обгърне стъклен буркан и да го превърне в красив фенер или пък лампа.

Старият, овехтял кожен колан се превръща в перфектния държач за вашата бутилка вино. А с още няколко колана можете да си направите и поднос за храна, с дървена рамка отстрани. От колани могат да се измислят и страхотни държачи за книги, които да закачите на стената си.

Разбира се, коланите заемат доста важна част в нашия стил и допълват идеално тоалетите ни. Затова и ви подготвихме най-горещите и интересни тенденции сред коланите!

Коланите за този есенно-зимен сезон са доста сходни като стил с тези от миналата година. Но ето и едни от най-интересните предложения за сезона, на които ние със сигурност бихме заложили:

  • Класическа кожена каишка – средна ширина
  • Лачена и релефна кожа
  • Колани с животински принтове
  • Дизайнерски колани с голяма катарама
  • Колани под формата на въжета, вериги и възли
  • Колани-корсети
  • Колани в неонови цветове

Коланите отдавна не са просто помощник за задържане или стягане на дадена дреха. Те са грандиозен акцент в нашия тоалет, който да ви накара да изпъкнете и да се отличите от останалите.

Важно е да избирате внимателно коланите си – така, че да отиват на вашата фигура и излъчване, без да са прекалени или да отвличат вниманието от самите вас.