Ако планирате да пътувате със самолет, още преди да си закупите билет, трябва да проверите условията на компанията, касаещи багажа. Това е важно, за да изберете подходящ куфар за ръчен багаж. Макар че е включен в цената на билета, различните превозвачи имат собствени изисквания за него.

Видът и разрешеният брой ръчен багаж зависят от индивидуалната политика на авиокомпанията и избраната тарифа – промоционална, икономична или бизнес. За багажа, който може да бъде с вас на борда, има и ограничения относно теглото и размерите.

Какви са основните правила за ръчен багаж?

При пътуване със самолет обикновено пътниците имат право само на 1 брой ръчен багаж, като теглото варира между 7 и 10 кг. Ако обаче билетът е за първа класа или бизнес категория, някои ограничения относно обема отпадат. Освен това има превозвачи, които позволяват 2 броя ръчен багаж, включващ най-често куфар + чанта, която може да бъде с лаптоп, дамска и др.

Максималните размери на ръчния багаж се определят от зададени международни стандарти, като оптималните според IATA са 55х35х20 см. Но понеже всяка компания има свои изисквания, максималните размери често не съвпадат. Повече свобода предлагат редовните авиокомпании, което означава, че в багажното отделение може да пътувате с раница, малък куфар или пътна чанта, чиито размери са до 55х40х20.

Трябва да се вземе под внимание и това, че при куфарите максималните размери включват целия външен корпус, т.е. и колелцата, и дръжката.

За някои нискотарифни авиокомпании максималните размери на ръчния багаж може да са например 40х20х25 см, което да позволява побирането му под седалката.

Ако куфарът ви, предназначен за ръчен багаж, е по-тежък или по-голям от установените параметри, повечето превозвачи може да ви таксуват или дори да изискат чекиране.

За да проверите отговаря ли на изискванията багажът ви, може преди тръгване да претеглите чантата или куфара. На летището теглото ще се установи на лентата на чек-ин гишето. Размерите на ръчния багаж също може да се провери в чек-ин зоната. Ще заплатите допълнително, ако общия размер от височина, дълбочина и ширина е над 159 см или друга посочена стойност.

След като проучите изискванията, ще бъдете по-внимателни при подготовката на ръчния си багаж. Улеснение създават специално направените за целта куфари, които със своите размери се вместват напълно в стандартите на повечето компании.

Какъв размер куфар за ръчен багаж можем да си купим?

Куфари, проектирани за ръчен багаж, са предпочитани, тъй като не се налага да носите багажа си, а просто да го плъзгате благодарение на въртящите се колелца. Друго тяхно предимство е и че колелата се свалят лесно, а без тях ще се измерва реалният обем на вещите ви.

Най-разпространените куфари, които отговарят на стандартите на повечето превозвачи, са изработени от различни материали и могат да бъдат:

С размери 55х40х20 см

Височината от 55 см на този и на всички модели с колелца е измерена без тях. Теглото на куфар с такива размери може да тежи 2,4 кг, като лекотата се дължи на изработката от висококачествен полипропилен.

Със същите размери ще откриете и куфари от нов ABS, които също са ултра леки с теглото си от 2,6 кг.

С размери 55х36х20,5 см

Размерите напълно се вместват в стандартните, като куфарите от полипропилен от този вид големина дават възможност за разширение на обема. От 20,5 см при отворен цип дълбочината им достига до 23,5 см. Цялата конструкция е олекотена и цялото ѝ тегло е 2,9 кг.

С размери 55х38х21 см

Обикновено модели от поликарбонат с такива размери разполагат с предно отделение за лаптоп и се определят като бизнес куфари за ръчен багаж.

Макар че теглото им от 3,1 кг е малко по-голямо в сравнение с други модели, те са леки и дават възможност за съхранение на различни вещи в допустимите граници.

С размери 45х42х23 см

Куфари с тези размери са подходящи за бизнес пътувания и също разполагат с отделение за лаптоп. Текстилните може да са с обем 36 л, а теглото – 2,5 кг.

Другите размери на куфари от различни марки биват: 56х37х20 см, 45х37х20 см, 53х37х19 см и др. Разнообразието дава възможност на всеки да вземе информирано решение съобразно изискванията на компанията, с която ще пътува, и личните си предпочитания. От твърд или мек материал, правилно избраният куфар за ръчен багаж е необходимост за личния комфорт по време на всяко пътуване.