Мъжката чанта продължава да се преобразява от чиста необходимост. В днешно време се носи на работа, училище, като моден аксесоар и тн. Ето няколко вида мъжки чанти:

Бизнес чантата – Създадена за работещия  мъж, тази чанта е перфектна за ежедневните офисни принадлежности като лаптоп, портфолио, документи и химикалки.Те са меки или твърди и са насочени основно към предпазването на багажа. Обикновено имат здрава дръжка тъй като носенето и в ръка е предпочитан.

Пазарската чанта е по-дълга и висока, направена от текстил или мека кожа. Чарът на този вид чанта, е че има дълги дръжки и едно отделение, обичайно без цип, което улеснява достъпа до багажа в нея.

Месинджър чантата /пощальонска чанта/ обикновено е първата визуална асоциация когато става въпрос за мъжка чанта. Функционалността и формата варират, но обикновено се характеризира с меката си правоъгълна форма и капак, покриващ цялата чанта. Има дълга дръжка, на която понякога се намира гумена подложка.Обикновено се носи през рамо.

Дъфел чантата /чанта за дрехи/ е голяма и мека и се използва за повече багаж и дълги пътувания. Здрава чанта, която се прави от текстил, кожа или полиестер. Може да се познае по голямото основно отделение с дълъг цип, улесняващ достъпа до багажа.

Чантата тип „Уикендър“ е по-малка от чантата за дрехи. По името може да познаете, че се използва за пътувания не по-дълги от два дена. Мека чанта със достатъчно място за багаж и цип по дължината и. Има две здрави дебели дръжки и обичайно има опция да се закачи дръжка за през рамо.

Чантите тип „Барел“ приличат на уикендър или на дъфел чанта, с разликата че имат форма на цилиндър. Мека чанта направена от полиестер,кожа или текстил, със две големи дръжки и допълнителна разкачваща се дръжка за през рамо. Използва се предимно за ходене до фитнеса или за кратки пътувания.

Торбата тип „Мешка“ е минималистична чанта. Направена е от материали като тънък текстил или полиестер за да е възможно най-олекотена. Представлява едно отделение, което се затваря с връзки и има тънки презрамки за да може да се носи като раница. Идеална спортна чанта, която може да се използва за пазар или за малко багаж.

Раницата съществува от край време. В днешно време раницата има безброй разновидности. Всички сме я виждали – има две презрамки с които се носи на гръб. Тези чанти са еволюирали значително през последните 50 години. Вече има и преобразуващи се модели които могат да се носят както на гръб, така и през рамо като месинджър чанта.

Боулинг чантите са направени от полутвърди материали като дебел текстил или кожа. Обичайно има дълги дръжки и цип по дължината на чантата. Идеална е за носене на по-тежък багаж.

Малката чанта /тип Сачел/ най-често е направена от текстил или кожа. Обичайно асоциацията за мъжка чанта е именно този тип – малка кватратна чантичка носена през рамо, която събира най-важните неща. Достатъчно голяма е за да побере ежедневните важни необходимости, и е достатъчно малка за да не заема място или да пречи.  Напоследък е по-популярна заради малките си размери и може да побере телефон, ключове, слънчеви очила и тн. Обикновено побират по-голям телефон или таблет.

Чантата за кръст обикновено е направена от здрав текстил или кожа и има ергономична форма. Както при малките чанти, и този вид набира популярност, тъй като се водим от нуждата ни да носим най-важните дребни вещи навсякъде с нас. Обичайно тази чанта има скромен вид.