Многообразието на малките куфари или т.нар. куфари за ръчен багаж е голямо. Те са малки, компактни и удобни, както и преобладават красиви цветове между тях.

Изборът на качествен и подходящ куфар е от ключово значение за всяко предстоящо пътуване. То ще ви гарантира спокойствие, удобство и щипка красота. 

В днешно време се предлагат най-различни варианти с интересни и различни характеристики и функции: твърди и меки куфари, с 2 или 4 колела, с преден джоб за бърз достъп до лаптоп или документи, с USB порт за зареждане на телефон или с допълнително разширение на обема.

Ще ви представим някои от най-ключовите характеристики, с които да улесним избора ви за куфар за ръчен багаж.

1. Материал

Материалът е много важна част от избора на куфар. Може да избирате между два от най-здравите материали - поликарбонат или полипропилен. Следващата добра алтернатива е малък куфар с материал от ABS или мек куфар от текстил. Поликарбонатът се отличава с изключителна здравина, висока устойчивост на надраскване и удар. Полипропиленът и ABS материалът са идеален избор за тези, които често пътуват. С полипропиленът вещите ви ще са защитени във всяка една ситуация. В твърдите куфари спокойно може да сложите чупливи вещи, които искате да запазите цели през вашето пътуване. 

Меките куфари също имат своите предимства. Те са изработени от изключително устойчив полиестер, с което осигуряват максимално оползотворяване на пространството и сигурно съхранение на багажа ви. 

2. Цвят

Според своите предпочитания, всеки човек се спира на различен цвят куфар. Някои залагат на класически, неутрални тонове като черен, сив, син, докато други предпочитат да импровизират и да заложат на нов цвят. Сред актуалните по-наситени и пъстри тонове са червен, розов, златен (тип шампанско), бежов, бял, зелен, жълт, оранжев и др. Предимството на това да имаш цветен куфар е това, че човек е много повече улеснен при неговото намиране, тоест няма да се слее с останалите черни куфари на летището. 

3. Брой отделения

Тази характеристика на куфара не е за подценяване, защото в зависимост от броя отделения, това ще се отрази и върху самия материал. Ако се спрете на твърд куфар, вие ще разполагате с две вътрешни отделения за разпределяне на багаж. Но ако заложите на мек текстилен куфар, вие ще разполагате само с едно главно отделение, но все пак ви гарантираме, че ще успеете да съберете достатъчно багаж. 

*Един съвет от нас: Ако ви предстои бизнес пътуване за няколко дена и ще пътувате със самолет, бихме ви предложили да заложите на бизнес серията куфари, които разполагат с отделение за лаптоп. Друг вариант е да изберете куфар за ръчен багаж, но снабден с преден джоб с вграден цип, в който може да сложите вашия лаптоп или документи. Този джоб ви осигурява бърз достъп до вашия лаптоп или важни документи за пътуването ви, без да се налага да отваряте целия куфар.

4. Ултра лек

Някои от куфарите за ръчен багаж са снабдени с тази характеристика – ултра леки. Това е едно чудесно качество на куфара, което го прави много лек и лесно подвижен. Теглото му е по-малко от този на останалите модели, които не са ултра леки. Това прави този модел твърд куфар едновременно плътен, максимално устойчив на удари и натиск и изумително лек. Едно чудесно качество, което не е за подценяване и е изрично упоменато, ако куфарът го притежава.

5. Непромокаем

Куфарите, които са непромокаеми притежават специален цип, който защитава багажа ви от намокряне при дъждовно време. Какво по-чудесно качество от това да защитиш куфара си от лошото време и да си сигурен, че багажът вътре ще остане непокътнат.

6. Сгъваем

Сгъваемият куфар е изработен от текстил, той може да бъде сгънат и прибран удобно в дома ви, като дълбочината на куфара се променя. Този модел е много функционален, защото не заема излишно място в дома ви, и може да бъде съхраняван на удобно за вас място.

7. Затваряне с щипки

Някои от куфарите са снабдени със закопчалки с TSA заключващ механизъм вместо цип. Това закопчаване се осъществява посредством закопчалки, които са особено подходящи, ако желаете по-стабилно фиксиране на двете половини на куфара. Предимството също е, че няма да имате инцидент със скъсан цип. Какво по-хубаво от това?