Втора част от нашия опит да опишем раниците, които се предлагат и да ви помогнем в избора на подходяща раница. Ако сте пропуснали първа част, ще я откриете тук Как да изберем подходяща раница - спортна раница, раница за лаптоп или дъфъл раница?

Раници с връзки

Тези раници напомнят сакче за фитнес и се затварят с изтеглящи се връзки. Особени са и не са много функционални. Обикновено са малки, не повече от 25 литра. Достатъчни са за фитнес принадлежности, за което най – често се използват.

Доста са популярни, и това е най-вече защото са ултра леки, дори и най-големите раници. И като бонус са много малки, може да се приберат в по-голяма чанта и да е с нас винаги, когато ни потрябва. Доста удобна е за пътувания – може да я приберем в голямата си раница с останалия багаж, и когато излизаме някъде на разхода да приберем най-важните си неща в нея.

Малки раници

Освен че са малки, тези ранички са не особено функционални, но са много сладки. Обичайно са дамски и могат да се намерят в някои магазини за дрехи. Мини раниците са създадени за да бъдат модерни и да пасват на облеклото ни, като функционалността приключва с това че най-много могат да поберат телефон и портфейл. Между 5 и 15 литра, не биха събрали много багаж.
По-удобни са за носене от обичайната дамска чанта, но нямат функционалността на стандартната раница. Ако искаме да заменим нашата чанта през рамо с нещо по-малко, компактно и добре изглеждащо, този вид раничка е добър избор.

Раници за път

Туристически раници

Големи раници, направени за хората, които пътешестват и искат да носят всичко което им трябва в раница. Събират между 70 и 150 литра, в зависимост от размера. Ако мислим да пътуваме повече, съответно, трябва да си вземем по-голяма раница. Могат да бъдат доста тежки, но имат характеристики, които правят раницата по-удобна за пътешестващия. Като например здрава, дишаща подплата на гърба и захващащия колан. Имат предостатъчно отделения за всякакъв вид багаж. Някои от тези раници идват с отделна малка раничка, която е подходяща за малки разходки.

ТSA friendly раници

При тези раници, отделението за лаптоп може да се разкопчава така, че да лежи на скенера и няма нужда да вадим компютъра си когато сме на летището. Това прави проверката на багажа доста по-бърза. Иначе са като обикновените раници. Обема им е около 20 – 40 литра и са достатъчно малки за ръчен багаж. Имат едно основно отделение, освен отделението за лаптоп и няколко джоба за да подредим необходимите неща.

Раници с колела

Ако предпочитате разпределението на раницата, и харесвате функционалността на куфара, раницата с колела ще ви допадне, защото тя обединява най-доброто от двата вида. Пътна чанта, направена като раница, със всичките и джобчета, дръжки и презрамки, но с дръжка и колела.

Капацитетът им варира между 40 и 150 литра. Обичайно имат дебела, дишаща подплата, и осигурява удобно носене на гръб когато не я теглим на колела. Имат множество джобове и отделения, понякога колан, но винаги имат удобни, подплатени презрамки.